Frågor

Ibland får jag frågor om mitt författarskap som ständigt återkommer. Här kommer de vanligaste frågorna och svaren:

När och varför började du skriva? Jag har skrivit sedan barndomen. Till en början med mest för skrivbordslådan. Till stor del var skrivandet ett sätt att skriva av mig, en form av psykoterapi, som gav stor lättnad. Med tiden också allt mer lust. Först när jag blev pensionär (vid 62 års ålder) började jag publicera mig i bokform. Då var skrivarglädjen den främsta drivkraften.

Kan man förbereda sig att bli författare? Ja, läs mycket och skriv mycket. Härma gärna författare som du tycker om. Med tiden växer det fram en egen personlig stil. Forcera inte fram den i ett försök att vara originell! Skriv insändare och korta noveller! De går vanligtvis lättare att få publicerade än en roman.

Kan man utbilda sig till författare? Ja, numera finns det skrivarkurser på många olika nivåer. Studieförbunden och folkhögskolorna erbjuder kortare och längre utbildningar. Göteborgs universitet har en kurs i litterär gestaltning. Sjökultursällskapet Bokanjärerna tillsammans med Skeppsholmens folkhögskola erbjuder en distansutbildning ”För havets kvinnor och män”. Det pågår under hösten med fyra helgträffar. (se länk till Bokanjärerna!) En del författare har skrivit böcker om hur man blir författare. Fråga på biblioteket!

Tjänar man pengar på att vara sjömansförfattare? Oftast inte. Man får vara glad om man får pengar så att det täcker tryckkostnaderna och några hundralappar för jobbet.

Hur publicerar du dina böcker? För mig gäller endast book-on-demand förlag (se länkar). Där kan man beställa små upplagor som är anpassade efter tjockleken på plånboken. Men då måste man också sköta en stor del av marknadsföringen och distributionen själv.

Naturligtvis kan man också vända sig till ett etablerat förlag. Skicka in en snygg kopia av ett manus och sedan vänta i minst ett par månader! De största förlagen får ca 2500 manus per år. Av dessa antas två till tre stycken. Chansen är att få sin bok den vägen är alltså minimal.

Gör man, som jag, ger ut sin bok på eget förlag måste man ha en del vänner som hjälper till med korrekturläsningen och som kan ge dig ärliga reaktioner på vad du har skrivit.

Varifrån får du materialet till dina böcker? Från olika håll. Dels är det egna upplevelser, dels andras. Vissa artiklar, böcker, radioprogram samlar jag i en mapp. Med fantasins hjälp blandar jag sedan ihop alla ingredienserna till en berättelse. Intrigen måste vara klar innan.

Hur lång tid tar det att skriva en bok? För mig brukar det ta ungefär 2 år. Föreberedelserna pågår ofta en längre tid. Dessa och själva efterarbetet – korrekturläsning, lay-out mm – tar cirka två tredjedelar, medan själva skrivandet endast en tredjedel av den totala tidsåtgången.