Min senaste bok ”Snedseglarna – brorsan och jag”

snedseglarna-framsida snedseglarna-baksida

RECENSIONER

SNEDSEGLARNA – BRORSAN OCH JAG

Jörn Hammarstrand har framför allt gjort sig känd som författare av skrönor, där sjömanslivet skildras med inlevelse, humor och knivskarpa detaljer. Med biografin ”Snedseglarna – Brorsan och jag” har Jörn inte bara tagit sig an en annan genre utan har också skapat en bok av ett helt annat format, både innehållsligt och psykologiskt.

I bokens centrum står de två halvbröderna Jörn (f. 1936) och Micke (f. 1943) som båda tillbringar sina första sju år i Tyskland. Men redan från början omintetgörs en djupare relation dem emellan, då Jörn strax före Mickes födelse ensam skickas till morföräldrarna i det neutrala Sverige och återförenas med sin mor och lillebror först i början av femtiotalet. Det som sedan följer är en skildring av två levnadsöden som löper parallellt och mycket sällan tangerar varandra.

Brödernas barndom formar dem på olika sätt. Medan Jörns rotlöshet för honom till sjömansyrket och därefter till olika arbeten med samhällets olycksbarn samt familjebildning och trygghet, är Mickes livsbana destruktiv: trots eller kanske delvis p.g.a. moderns alla omsorger blir hans yrkesliv en katastrof, han dricker och spelar, rasar allt längre ner på samhällsstegen och tillbringar sina sista år som uteliggare i Stockholm.

Jörns kartläggning av Mickes uteliggarliv för honom och läsaren genom socialsverige: frivillig-

organisationer, socialtjänst, uteliggare. Det blir en spännande och tragisk vandring genom det Sverige de flesta av oss inte känner till och där några olyckliga försvinner in i det okända. Men boken ger också lysande skildringar av t.ex. krigets Tyskland, det burgna Djursholm där morföräldrarna bor och de antityska stämningarna som drabbar Jörn och brodern.

Det som också berör är de starka personporträtten: den kraftfulla, älskade mormodern, Mickes alkoholiserade, våldsamme far som gör livet outhärdligt för honom och modern och framför allt denna kvinna, brödernas mamma, så svår att förstå, inte minst p.g.a. hennes favorisering av Micke och ointresse för den äldre sonen.

”Snedseglarna” är en stark skildring av två människoöden men den tar också upp de stora frågorna om skuld och ansvar samt vilka omständigheter som formar oss till den människa vi är. Det är en bok som berikar och fängslar.

KJELL SMITTERBERG

sjökapten

Jag har precis läst ”Snedseglarna – brorsan och jag” av Jörn Hammarstrand. Jag sträckläste boken, kunde inte låta bli. Färgstarka beskrivningar av situationer, händelser och livsöden.

Huvudpersonen är Jörns halvbror, som levde sitt liv i misär och Jörn försöker bena ut vilka faktorer som spelat roll och påverkat hans och hans lillebrors livs och hans eget.

En biografi som inte lämnar en oberörd för en enda sekund.

MONICA PETTERSSON

Författare

Ett verkligt kraftprov!

Snedseglarna är en gripande och berörande skildring värd att läsas av många.

NILS ASSARSON

Psykiater och familjeterapeut

Här köper du boken:

Du kan köpa Snedseglarna on line hos förlaget Vulkan för 184 kr inkl.frakt.
Den finns naturligtvis också på Adlibris och övriga internetbokhandlare.
Som e-bok kostar den 60 kr.
Jag har ett mindre antal böcker som du kan få köpa signerade för 139 kr inkl.frakt.
Skicka din beställning till mig på min emejl jorn.hammarstrand@gmail.com

 

Annonser

Jobbar på att ge ut jubileumsskriften när segelfartyget Ariel fyller 100 år 2017!

 

 

Ilandgången – Skrönor om sjöfolk som gått i land

Skrönor om sjöfolk som gått iland

Ilandgången

Jörn Hammarstrand har gjort det igen… Skrivit en samling häpnandsväckande skrönor som man först tror är alldeles sanna för att i nästa ögonblick tänka: Men det kan inte vara sant!

Med sin detaljrikedom och sitt fabulerande når hans skrönor ofta så komiska höjder att man gapskrattar åt alla historier han lyckas förmedla i skrivandets ädla konst.

Från sin skrivarlya i Goa, Indien, kan han efter mer än 30 år som sjöman och befälhavare i olika fartyg nu summera ett rikt liv på de sju haven.

En del händelser i denna bok utspelar sig också i Goa och på andra platser i Goa i Indien, där han (ofta med ett gäng pensionerade engelska sjökaptener kallade de ”vita galningarna” ge sig ut på vådliga äventyr som i en del fall kunde slutat riktigt illa, ändå tursamt nog (eller kanske med hjälp av en högre makt?) slutar väl.

Eva Lundquist (till sjöss i ekonomi och som telegrafist 1967-1977)

Livet förändras när man går iland efter ett långt liv till sjöss och det är inte lätt att hitta sin plats på land. Det erfar pensionerade sjömän och kvinnor i 15 berättelser i ”Ilandgången”, Jörn Hammarstrands nya samling med skrönor. Med ett grått Sverige och ett varmt Indien som scen spelas fantasiska och många gånger tragiska människoöden upp.

Fredrik Blomström, journalist

För mig som landkrabba har ”Ilandgången” varit spännande och rolig läsning, ibland kanske lite magstarkt i min smak.

Elin Erikssson, etnolog

Katrin Boman